Tuinhuis Lievelde

Kleine schuur op maat: kippenhok

De opdrachtgever van deze schuur wilde een kippenhok, want de heersende steenmarterkolonie vrat regelmatig zijn kippen op. Het moest dus een stevig nachtverblijf worden dat bestand is tegen marters. We hebben het over slechts zes kippen, dus je vraagt je af: waarom dan een hok van drie bij vier meter. Het nachtverblijf is dan ook slechts een bij twee meter.

De rest van de schuur wordt gebruikt voor opslag van voer en tuingereedschap. De eigenaar heeft ook nog ganzen, bij een eventuele ophokplicht kan hij de overige ruimte van de schuur gebruiken voor de ganzen.

 

De schuur is gebouwd op een fundering van stoeptegels, deze zijn direct op het zandbed geplaatst. De schuur is uitgevoerd in een vurenhouten skelet met potdeksel wanden van Douglas hout. Voor het dak heb ik gebruik gemaakt van de dakpannen die de opdrachtgever nog had liggen - passend bij zijn boerderij. De gietijzeren ramen met eikenblad-motief die de schuur een eigen karakter geven komen uit een oude boerderij. De schuur is in minder dan een week gerealiseerd. 


Opslagruimte

Kleine schuur op maat: opslagruimte

Voor een zomerkamp in de Belgische Ardennen was een opslag nodig voor alle tenten, keukengerei et cetera. Deze schuur heb ik thuis in Lievelde uitgetekend en vooraf gezaagd. Al het materiaal, inclusief de stoepranden en dakbedekking, paste als bouwpakket precies in een aanhanger. Met hulp van een paar vrienden is de schuur in een dag opgebouwd. Het weekend is natuurlijk afgesloten met een kampvuur en een biertje.

 

Ter plekke hebben we de grond vlak gemaakt en stoepranden neergelegd. Daarop stevige vloerbalken zodat de schuur iets van de grond staat voor een goede ventilatie. Hout dat helemaal vrij ligt van de grond zal niet snel wegrotten. Op de vloerbalken staan de wanden met een Douglas bekleding. Op het lessenaarsdak liggen cementgebonden vezelplaten. De constructie van zo'n schuur leent zich goed om in slechts twee dagen te realiseren.