De grote Vuurschuur Lievelde

We hadden 1100 vierkante meter varkensstallen staan, die zijn gesloopt (inclusief asbest saneringsregeling). We hadden een schuur nodig op het eigen terrein. We wilden het oorspronkelijke idee van een erf behouden. De schuur is daarom in een u-vorm ontworpen. 

Functionaliteit

Het totale complex bevat drie dichte schuren van 80, 80 en 18 vierkante meter. Er is een doorgang voor auto's met aan weerszijden een carport. Aan de lange zijde een kapgedeelte voor het plaatsen van mijn trekker en aanhanger. Aan een van de poten van de U is een open gedeelte met een loungeplek: een vuurplaats waar je kunt barbecueën of gezellig om een vuurtje kunt zitten. Bijna de hele schuur heeft een zolder. In het grootste gedeelte is nu de toonzaal van de vuurschuur.

 

Ontwerp

De uitstraling van de schuur moest passen bij het in 2014 gebouwde huis. Het huis is een houtskeletbouw woning met een zwarte houten gevelbekleding en een rood pannendak. Het hout van de schuur wordt nog grotendeels zwart gespoten als het hout uitgewerkt is. Doen we dat eerder, dan krijg je door het krimpen van het hout blanke strepen. 

Bouw

De schuur is gebouwd op een fundering van beton met een vorstrand, bij de overkappingen heb ik gebruik gemaakt van losse poeren. Daarop staat een houten skelet, betimmerd met douglas potdekselplanken. Verder heb ik oude stalramen uit de voormalige boerderij op ons erf gebruikt. Het dak is gemaakt van terracotta gekleurde vezelcementgebonden golfplaten. Bij het verwijderen van de asbestgolfplaten was een provinciale subsidieregeling met als voorwaarde het (terug)plaatsen van zonnepanelen.

Het bouwen van de schuur vond met name in de weekenden plaats en had daardoor een doorlooptijd van ongeveer een jaar. Bouw ik voor jou een schuur als deze, dan kost dat ongeveer drie maanden.

 

Ik heb de schuur grotendeels alleen gebouwd. Uiteraard heb ik wel hulp gehad bij onder andere de fundering en het leggen van de golfplaten. De bestrating van het erf bestaat uit dik formaat klinkers die uit een breukpartij komen.